Közlemények
Veres András püspök úr látogatása (2018. szeptember 16. vasárnap, 08:20)
Partnerségi hirdetmény (2018. július 21. szombat, 07:50)

Újabb történelmi emlékhellyel gyarapodott községünk

Trianoni_emlekmu_k

Lélekemelően szép megemlékezés keretében avatták fel a trianoni tragédia 91. évfordulóján 2011. június 3-án délután a nyúli Szent István téren elhelyezett emlékművet.
A Nemzeti Összetartozás Napjának előestéjén a templomban zászló megáldással kezdődtek az események.
A címeres nemzeti lobogó felszentelésére Bausz András plébános és Jáki Teodóz bencés atya közreműködésével került sor. A „zászlóanyai" tisztet Algeyer Rozália, Ekecs testvérközség alpolgármestere töltötte be. A templomból a mintegy 250 résztvevő a Szent István téren, a millenniumi kereszt és az 56-os emlékoszlop közelében elhelyezett még lepellel letakart emlékműhöz vonult. A Himnusz hangjai után a község Polgári Köre nevében dr. Rácz Elemér mondott köszöntőt, majd a nyúli Általános Iskola 2 tanulója szavalta el Juhász Gyula Trianon című versét.
zaszlo_k
Ezt követően Algeyer Rozália és Hrubik Béla ipolynyéki polgármesterek a lepel eltávolításával felavatták az Albert család vállalkozása (Kő-Dekor 2002 Kőipari Bt.) által elkészített gránit emlékművet, melynek a tér felé néző, kissé ferdén elhelyezett csiszolt lapján a trianoni döntés által szétdarabolt országrészek kontúrtérképe látható km2-ben megadott területükkel és akkori magyar lakosságszámukkal, alul pedig a szózat ismert kezdő sorai, valamint a végzetes nap dátuma látható. Ennek fémből készült évszáma egyébként az indiai gránitlap hátoldalán stilizált támasztóelemként újra felbukkan.
A „madárhangú" Nyúli Kórus szép szereplésével emelte a megemlékezés színvonalát, majd Bausz András atya rövid ima kíséretében megszentelte, mintegy helyi történelmi emlékhellyé avatta a közben égő fáklyákkal is felékesített trianoni emléktáblát.
Ezután beszédek következtek. Előbb Kara Ákos országgyűlési képviselő idézte fel a múlt eseményeit, majd beszédében név szerint említve kitért arra is, hogy kiknek köszönhető az emlékmű gondolata és megvalósítása.
A megemlékezés legemlékezetesebb része minden bizonnyal Hrubik Bélának, a legnagyobb magyar kulturális szervezet, a CSEMADOK elnökének érzelmi elemekkel gazdagon átszőtt beszéde volt, aki saját felmenőinek életpéldáján mutatta be, mit is jelen napjainkban határon túli magyarként megélni Trianon traumáját. A beszédek után az ekecsi testvérközség kórusának szívmelengető szereplése következett, majd a megjelent állami és civil szervezetek koszorúzásával a magyarok világhimnuszának és a székely himnusznak az eléneklésével ért véget a Nemzeti Összetartozás Napjának emlékmű avató első nyúli megemlékezése, amely szélsőjobboldali és nacionalista túlzásoktól mentesen méltó módon, mégis színvonalasan, de jövőbe néző szemlélettel tudta kezelni Trianont, történelmünk tanulságokkal bővelkedő emléknapját.
alkotok2_k
Köszönjük Dr. Rácz Elemérnek, Pár Róbertnek, Kara Ákosnak és a kőlapot elkészítő Albertéknek (apa és fia) hogy kigondolták és jelentős anyagi terhet is vállalva megvalósították e nemes alkotást és így községünk egy újabb szép történelmi emlékhellyel gyarapodhatott.
A szervezők álló fogadáson köszönték meg a vendégek és a helyi szereplők közreműködését.
emlekmu_e
emlekmu_h
alkotok_k
Szűcs Mihály
További képek a galériában

Lépj kapcsolatba velünk

Hírlevélre való feliratkozás

Használati feltételek

Egyéb információk

Pályázati fejlesztések településünkön