Közlemények
Tanévnyitó Szülői értekezlet (2013. augusztus 01. csütörtök, 19:12)
Júniusi Gyerekhét! (2013. július 03. szerda, 12:01)
Nyári élet az Aranykapu Óvodában (2012. szeptember 03. hétfő, 21:42)
Képek a Nyuszi Bölcsőde építéséről (2011. július 06. szerda, 00:23)
Bölcsis ismerkedő (2011. máj. 11. szerda, 20:49)
Öko-projekt az Aranykapu Óvodában (2011. március 28. hétfő, 00:49)
Óvodai beiratás ás ovicsalogató (2011. március 22. kedd, 05:34)
TÁMOP 3.1.5. ÓVODA (2010. október 26. kedd, 22:00)

Védőnői szolgálat

Mi a lehető legtöbb ,amit egy újszülött kaphat?

szoptatas.jpgMi a lehető legtöbb ,amit egy újszülött kaphat? Ha egészségesen tudjuk útjára indítani az életben. A babának szüksége van anyja fizikai közelségére és melegére- ahogy szüksége van optimális táplálékra is. Ma már senki sem tagadja, hogy a szoptatás a csecsemő fizikai és érzelmi szükségleteit egyaránt kielégíti.
(Tovább: Bővebben)

 

AZ ANYATEJ

A legideálisabb táplálék a csecsemő számára. Mindig kapható, ingyenes, tiszta és megfelelő hőmérsékletű. Védőanyagai miatt bizonyos betegségektől, fertőzésektől és allergiás reakcióktól védelmet nyújt. Fontos szerepet játszik a szoptatás az anya és újszülöttje között kialakuló érzelmi kötődésben. Az egyetlen táplálék, amire a csecsemőnek élete első 6 hónapjában szüksége van. A szoptatás az anya egészségi állapotára is jó hatással van, segíti a méh összehúzódását.

 AZ ANYATEJ TERMELŐDÉSE
 

Hormonális hatásra indul meg szülés után az előtej vagy colostrum termelődése, de előfordul, hogy a terhesség utolsó hónapjaiban is megjelenik. Sárgás színű, sűrű, bőven tartalmaz cukrot, zsiradékot és nagyon sok, az újszülött számára fontos ellenanyagokat, vitaminokat. Az un. érett tej megjelenése a szülés után 2-3.napon következik be. Az anyatej összetétele dinamikusan változik a csecsemő igénye szerint. A szopások elején alacsonyabb energiatartalmú laktózdús tejet szopik, a vége felé a magas energiatartalmú, un. hátsótejet. Ezért fontos, hogy két mellből való szoptatásnál az egyiket mindig ürítse ki, hogy ily módon a baba hozzájusson a fejlődéséhez szükséges hátsó tejhez is.

 

IGÉNY SZERINTI SZOPTATÁS

 

Igény szerinti szoptatás a baba ébrenléti periódusaihoz alkalmazkodik, mely megegyezik az éhségérzet periódusaival. Ez újszülött korban 8-12 alkalmat is jelenthet, melyre a 24 órás együttlét ad lehetőséget és megalapozza a későbbi eredményes szoptatást. Lényege, hogy akkor, annyiszor és annyit szopik a gyermek ami az ő igényeinek megfelel. Az időbeosztás helyett mi alkalmazkodjunk hozzá.

 

KIZÁRÓLAGOS SZOPTATÁS

 

Azt jelenti, hogy az egészséges csecsemő 6 hónapos koráig semmiféle kiegészítő táplálékot, folyadékot nem igényel, ha elegendő mennyiségű anyatejet kap.

 

SZOPTATÁS

 

A szülés után az első órában lehetőség van a korai mellre helyezésre. Ez az újszülött számára ismerkedés az anyával és a szopás első próbája. A szoptatás sikerét nagymértékben befolyásolja a helyes mellre tétel. Az anya testhelyzete kényelmes legyen. Az újszülöttet az anya testével párhuzamosan helyezze el, úgy, hogy az orra a bimbó magasságában legyen. Az emlőt ollófogás helyett „C" alakban fogja át, így biztosítható, hogy a bimbóudvar alatti tejöblökből a tej kijusson. A bimbóval megérintve a gyermek ajkát várja meg míg nagyra nyitja a száját és elveszi az emlőt. Akkor szopik hatékonyan, ha a bimbóudvar nagy részét a szájába veszi, ajkai kifordulnak, orra hegye, álla érinti az emlőt, állkapocsizmai ritmikusan működnek. Látható, hallható a csecsemő nyelése.

 

Szoptatási problémák megoldásához segítséget kérhet védőnőjétől, gyermekorvosától.

 

Örömmel tölt el, hogy községükben az édesanyák többsége anyatejjel táplálja gyermekét. Négyhónapos korban a gyermekek több mint 80%-a kapott anyatejet, féléves kor után 78%-a, de az egyévesek 61%-a is megkapta ezt az ideális táplálékot.

 

Az anyatej világnapja alkalmából abban a reményben köszöntöm a szoptató édesanyákat, hogy ez az időszak megalapozza gyermekük testi, lelki egészségét és rajta keresztül a család boldogságát is.

Jó egészséget kívánok a család minden tagjának!

Kovácsné Kiss Éva
védőnő

Lépj kapcsolatba velünk

Hírlevélre való feliratkozás

Használati feltételek

Egyéb információk

Pályázati fejlesztések településünkön