Közlemények
Veres András püspök úr látogatása (2018. szeptember 16. vasárnap, 08:20)
Partnerségi hirdetmény (2018. július 21. szombat, 07:50)

Védőnői szolgálat Nyúlon

 

Választható védőoltások: Meningococcus fertőzés megelőzése

okAz influenzás megbetegedések jellemzően a téli hónapokban fordulnak elő. A fertőzés életkori előfordulása változó, de a gyermekek az idősek, valamint az alapbetegségben szenvedők szempontjából az influenzafertőzés súlyos betegséget jelenthet. A rizikócsoportba tartozók másodlagos bakteriális fertőzése (meningococcus, pneumococcus, haemophylus) tovább rontja a beteg állapotát. Az influenza vírus enzimei segítik a zárójelben felsorolt úgynevezett tokos baktériumok bejutását a légutakba, majd a véráramba. Ez a magyarázata annak, hogy az influenza szezonban fordulnak elő leggyakrabban a fent említett kórokozók által terjesztett fertőzések. Ezért fontos, hogy a rendelkezésünkre álló megelőzési lehetőségekkel időben tudjunk élni. A leghatékonyabb megelőzési mód a védőoltás. A pneumococcus és a haemophylus elleni oltást a 2014. 07.01. után született gyermekek már a kötelező védőoltások keretében megkapják. Aki influenza ellen oltatni szeretné magát jó, ha időben gondoskodik a védőoltásról, hisz a védettség kialakulásához életkortól függően időre van szükség. A 9 évesnél fiatalabb gyermekek esetén, akik életükben először kaptak influenza elleni oltást, 4 héttel az első oltást követően szükség van újraoltásra is. A korszerű, un. alegység vakcinák 6 hónapos kortól használhatók és alkalmas a várandósok oltására is. Krónikus betegeknek az oltás ingyenes.

A meningococcus(Neisseria meningitidis)okozta gennyes agyhártyagyulladás ritka, de nagyon súlyos betegség. Jellemző a hirtelen kialakuló magas láz, idegrendszeri tünetek, amelyhez órákon belül társulnak a véráramfertőzés jeleként a test szerte rohamosan szaporodó bőrvérzések. A fertőzés időben történő felismerése életmentő lehet! Fogékonyság szempontjából kiemelkedő korosztály a csecsemők, kamaszok és fiatal felnőttek. Leghatékonyabb védekezési lehetőség ennél a kórokozónál is a védőoltás.

Hazánkban a megbetegedések zömét a meningococcus B és C csoportja okozza, de a kontinensek közötti gyors átjárhatóság miatt Európában is megjelent az Egyesült Államokban jelenlévő Y és az Afrikában található A és W135 típus.

A hazánkban forgalomba lévő oltóanyagok az ajánlott védőoltások közé tartoznak. Ez nem azt jelenti, hogy nem fontos!! Az OEP 70%-os támogatást nyújt a C típusú kórokozó elleni oltáshoz, amelyet általában a 3 hónapos kori kötelező oltással szoktunk beadni. Ezt követően 2 hónap múlva,1 év múlva, azt követően pedig a szakmai ajánlás alapján történik az újraoltás. Egy éves kortól lehetőség van a több komponensű oltóanyag beadására is. Ezek sajnos még nem tartoznak a társadalombiztosítás által támogatott oltások közé, tehát teljes áron lehet megvásárolni. Azonban érdemes a serdülő korosztálynál már több szempontot is figyelembe venni! Sokat utaznak külföldre a családok, de középiskolai, egyetemi tanulmányok során a diákok is kontinenseket járhatnak át. Célszerű a több komponensű vakcinával történő újraoltás, amely tartalmazza az A, C, Y és a W135 összetevőket.

2014-től már nálunk is kapható a B típusú meningococcus elleni oltóanyag. Fél éves kor alatt 3 oltás és egy emlékeztető ajánlott. Vény köteles és sajnos még teljes áras, nem támogatja az OEP. Mivel ez az oltás is injekciós formában kapható az oltási rendbe történő beillesztése a kötelező 2-3-4 hónapos oltások közti időben lehetséges.

Oltási reakcióként hőemelkedés, láz illetve az oltás helyén bőrpír, duzzanat jelentkezhet. Ezek a tünetek az oltást követő egy-három nap elteltével megszűnnek.

Érdemes mérlegelni a fertőzés okozta következményeket és az oltási reakciókat!

Sokan attól félnek, hogy túl sok oltást kapnak a gyermekek. Nincs semmilyen tudományos alapja az immunrendszer ilyenfajta túlterhelésének. Egy –egy oltóanyagban az antigén mennyiség a rendelkezésre álló immunsejtek ezrelékének töredékével sem kifejezhető részét dolgoztatják meg. Nem jelentenek érdemi terhelést.

Legalább attól óvjuk meg a ránk bízottakat, amire van mód…!

Kovácsné Kiss Éva

     védőnő

Lépj kapcsolatba velünk

Hírlevélre való feliratkozás

Használati feltételek

Egyéb információk

Pályázati fejlesztések településünkön