Közlemények
Júniusi Gyerekhét! (2013. július 03. szerda, 12:01)
Nyári élet az Aranykapu Óvodában (2012. szeptember 03. hétfő, 21:42)
Képek a Nyuszi Bölcsőde építéséről (2011. július 06. szerda, 00:23)
Bölcsis ismerkedő (2011. máj. 11. szerda, 20:49)
Öko-projekt az Aranykapu Óvodában (2011. március 28. hétfő, 00:49)
Óvodai beiratás ás ovicsalogató (2011. március 22. kedd, 05:34)
TÁMOP 3.1.5. ÓVODA (2010. október 26. kedd, 22:00)

Védőnői szolgálat

I-es körzet

Védőnői tanácsadások időpontja:

hétfő: 14-16 óráig

csütörtök: 8-10 óráig.

Védőnő: Kovácsné Kiss Éva 

Telefonszám: 06-20-561-6465

Körzethez tartozó utcák:

Akácos,Ady, Alsó-Egese, Alsó-Héma, Árpád, Bem, Dobó, Dózsa, Egese, Fekete, Hunyadi, Ifjúság, Incső, Iskola, Jókai, Kert, Kossuth, Mikes, Nyár, Ősz, Potyondi, Szabadság, Tavasz, Táncsics, Tölgyfa, Új, Új major, Vasút sor, Veres és Zrínyi utca.

II-es körzet

Védőnői tanácsadások időpontja:

kedd: 14-16 óráig

péntek: 8-10óráig.

Védőnő: Sági Éva

Telefon: 06-96-364-028

Mobil: 06/20/252-8965

Körzethez tartozó utcák:

Arany, Benti dűlő, Berek, Béke, Cinege, Cseh hegy, Cseresznyefa, Deák, Fülemüle, Határ, Hársfa, Héma, Héma-tető, Kápolna, Levendula, Madarász, Mandulafa, Panoráma, Park, Petőfi, Rákóczi, Rét, Rigós, Sport, Széchenyi, Szűk, Tag, Vak Bottyán, Vaskapu, Vörösbegy és Vörösmarty utca.

Családtervezési tanácsok

Tanácsadás egyénileg, párosan, csoportban azoknak, akik még nem terveznek gyereket, terveznek gyereket, újabb gyereket terveznek, nem terveznek több gyereket.


Családvédelmi szolgálat

Tanácsadás egyénileg, párosan azoknak, akik nem várt gyerek születését el akarják kerülni, a gyerekváráskor válsághelyzetbe kerültek.


Várandós anyák gondozása

Tanácsadás (önállóan, orvossal) azoknak, akik szűrővizsgálatok, betegségmegelőzés, fokozott gondozás, szociális ügyekben tanácsadás.


Szülésre felkészítés szülőtámogató csoportok

Felkészítés a várandós hónapokra, szülésre, együttszülésre, gyermekágyas időszakra, szoptatásra, csecsemőtáplálásra, újszülött, csecsemő ápolásra, szülő szerepre, gyermeknevelésre.


Gyermekágyas és újszülött gondozás

Egyéni szinten, otthon, tanácsadóban szoptatás támogatása, gondozási, ápolási tanácsok, szűrővizsgálatok.


Csecsemőgondozás

Otthon és tanácsadóban testi-, érzelmi-, mozgásfejlődés figyelemmel kísérése, szűrő- vizsgálatok, anya - gyerek kommunikáció, családi harmónia, táplálási kérdésekben tanácsadás.


Csecsemő- és gyermekvédelem

Otthon, tanácsadóban, intézményben, balesetvédelem, elsősegélynyújtás, biztonságos egészséges környezet kialakítása, jogi, szociális tanácsok, gyermekközösségi gondozás, óvodában, iskolában, életkorhoz kötött szűrővizsgálatok testi-, értelmi-, érzelmi-fejlődés figyelemmel kísérése.


Egészséges életmódra nevelés, balesetvédelem

Egyéni, csoportos tanácsadás, gyermeknek, szülőnek.


Mi a lehető legtöbb ,amit egy újszülött kaphat?

szoptatas.jpgMi a lehető legtöbb ,amit egy újszülött kaphat? Ha egészségesen tudjuk útjára indítani az életben. A babának szüksége van anyja fizikai közelségére és melegére- ahogy szüksége van optimális táplálékra is. Ma már senki sem tagadja, hogy a szoptatás a csecsemő fizikai és érzelmi szükségleteit egyaránt kielégíti.
(Tovább: Bővebben)

 

AZ ANYATEJ

A legideálisabb táplálék a csecsemő számára. Mindig kapható, ingyenes, tiszta és megfelelő hőmérsékletű. Védőanyagai miatt bizonyos betegségektől, fertőzésektől és allergiás reakcióktól védelmet nyújt. Fontos szerepet játszik a szoptatás az anya és újszülöttje között kialakuló érzelmi kötődésben. Az egyetlen táplálék, amire a csecsemőnek élete első 6 hónapjában szüksége van. A szoptatás az anya egészségi állapotára is jó hatással van, segíti a méh összehúzódását.

 AZ ANYATEJ TERMELŐDÉSE
 

Hormonális hatásra indul meg szülés után az előtej vagy colostrum termelődése, de előfordul, hogy a terhesség utolsó hónapjaiban is megjelenik. Sárgás színű, sűrű, bőven tartalmaz cukrot, zsiradékot és nagyon sok, az újszülött számára fontos ellenanyagokat, vitaminokat. Az un. érett tej megjelenése a szülés után 2-3.napon következik be. Az anyatej összetétele dinamikusan változik a csecsemő igénye szerint. A szopások elején alacsonyabb energiatartalmú laktózdús tejet szopik, a vége felé a magas energiatartalmú, un. hátsótejet. Ezért fontos, hogy két mellből való szoptatásnál az egyiket mindig ürítse ki, hogy ily módon a baba hozzájusson a fejlődéséhez szükséges hátsó tejhez is.

 

IGÉNY SZERINTI SZOPTATÁS

 

Igény szerinti szoptatás a baba ébrenléti periódusaihoz alkalmazkodik, mely megegyezik az éhségérzet periódusaival. Ez újszülött korban 8-12 alkalmat is jelenthet, melyre a 24 órás együttlét ad lehetőséget és megalapozza a későbbi eredményes szoptatást. Lényege, hogy akkor, annyiszor és annyit szopik a gyermek ami az ő igényeinek megfelel. Az időbeosztás helyett mi alkalmazkodjunk hozzá.

 

KIZÁRÓLAGOS SZOPTATÁS

 

Azt jelenti, hogy az egészséges csecsemő 6 hónapos koráig semmiféle kiegészítő táplálékot, folyadékot nem igényel, ha elegendő mennyiségű anyatejet kap.

 

SZOPTATÁS

 

A szülés után az első órában lehetőség van a korai mellre helyezésre. Ez az újszülött számára ismerkedés az anyával és a szopás első próbája. A szoptatás sikerét nagymértékben befolyásolja a helyes mellre tétel. Az anya testhelyzete kényelmes legyen. Az újszülöttet az anya testével párhuzamosan helyezze el, úgy, hogy az orra a bimbó magasságában legyen. Az emlőt ollófogás helyett „C" alakban fogja át, így biztosítható, hogy a bimbóudvar alatti tejöblökből a tej kijusson. A bimbóval megérintve a gyermek ajkát várja meg míg nagyra nyitja a száját és elveszi az emlőt. Akkor szopik hatékonyan, ha a bimbóudvar nagy részét a szájába veszi, ajkai kifordulnak, orra hegye, álla érinti az emlőt, állkapocsizmai ritmikusan működnek. Látható, hallható a csecsemő nyelése.

 

Szoptatási problémák megoldásához segítséget kérhet védőnőjétől, gyermekorvosától.

 

Örömmel tölt el, hogy községükben az édesanyák többsége anyatejjel táplálja gyermekét. Négyhónapos korban a gyermekek több mint 80%-a kapott anyatejet, féléves kor után 78%-a, de az egyévesek 61%-a is megkapta ezt az ideális táplálékot.

 

Az anyatej világnapja alkalmából abban a reményben köszöntöm a szoptató édesanyákat, hogy ez az időszak megalapozza gyermekük testi, lelki egészségét és rajta keresztül a család boldogságát is.

Jó egészséget kívánok a család minden tagjának!

Kovácsné Kiss Éva
védőnő


 

Választható védőoltások: Meningococcus fertőzés megelőzése

okAz influenzás megbetegedések jellemzően a téli hónapokban fordulnak elő. A fertőzés életkori előfordulása változó, de a gyermekek az idősek, valamint az alapbetegségben szenvedők szempontjából az influenzafertőzés súlyos betegséget jelenthet. A rizikócsoportba tartozók másodlagos bakteriális fertőzése (meningococcus, pneumococcus, haemophylus) tovább rontja a beteg állapotát. Az influenza vírus enzimei segítik a zárójelben felsorolt úgynevezett tokos baktériumok bejutását a légutakba, majd a véráramba. Ez a magyarázata annak, hogy az influenza szezonban fordulnak elő leggyakrabban a fent említett kórokozók által terjesztett fertőzések. Ezért fontos, hogy a rendelkezésünkre álló megelőzési lehetőségekkel időben tudjunk élni. A leghatékonyabb megelőzési mód a védőoltás. A pneumococcus és a haemophylus elleni oltást a 2014. 07.01. után született gyermekek már a kötelező védőoltások keretében megkapják. Aki influenza ellen oltatni szeretné magát jó, ha időben gondoskodik a védőoltásról, hisz a védettség kialakulásához életkortól függően időre van szükség. A 9 évesnél fiatalabb gyermekek esetén, akik életükben először kaptak influenza elleni oltást, 4 héttel az első oltást követően szükség van újraoltásra is. A korszerű, un. alegység vakcinák 6 hónapos kortól használhatók és alkalmas a várandósok oltására is. Krónikus betegeknek az oltás ingyenes.

A meningococcus(Neisseria meningitidis)okozta gennyes agyhártyagyulladás ritka, de nagyon súlyos betegség. Jellemző a hirtelen kialakuló magas láz, idegrendszeri tünetek, amelyhez órákon belül társulnak a véráramfertőzés jeleként a test szerte rohamosan szaporodó bőrvérzések. A fertőzés időben történő felismerése életmentő lehet! Fogékonyság szempontjából kiemelkedő korosztály a csecsemők, kamaszok és fiatal felnőttek. Leghatékonyabb védekezési lehetőség ennél a kórokozónál is a védőoltás.

Hazánkban a megbetegedések zömét a meningococcus B és C csoportja okozza, de a kontinensek közötti gyors átjárhatóság miatt Európában is megjelent az Egyesült Államokban jelenlévő Y és az Afrikában található A és W135 típus.

A hazánkban forgalomba lévő oltóanyagok az ajánlott védőoltások közé tartoznak. Ez nem azt jelenti, hogy nem fontos!! Az OEP 70%-os támogatást nyújt a C típusú kórokozó elleni oltáshoz, amelyet általában a 3 hónapos kori kötelező oltással szoktunk beadni. Ezt követően 2 hónap múlva,1 év múlva, azt követően pedig a szakmai ajánlás alapján történik az újraoltás. Egy éves kortól lehetőség van a több komponensű oltóanyag beadására is. Ezek sajnos még nem tartoznak a társadalombiztosítás által támogatott oltások közé, tehát teljes áron lehet megvásárolni. Azonban érdemes a serdülő korosztálynál már több szempontot is figyelembe venni! Sokat utaznak külföldre a családok, de középiskolai, egyetemi tanulmányok során a diákok is kontinenseket járhatnak át. Célszerű a több komponensű vakcinával történő újraoltás, amely tartalmazza az A, C, Y és a W135 összetevőket.

2014-től már nálunk is kapható a B típusú meningococcus elleni oltóanyag. Fél éves kor alatt 3 oltás és egy emlékeztető ajánlott. Vény köteles és sajnos még teljes áras, nem támogatja az OEP. Mivel ez az oltás is injekciós formában kapható az oltási rendbe történő beillesztése a kötelező 2-3-4 hónapos oltások közti időben lehetséges.

Oltási reakcióként hőemelkedés, láz illetve az oltás helyén bőrpír, duzzanat jelentkezhet. Ezek a tünetek az oltást követő egy-három nap elteltével megszűnnek.

Érdemes mérlegelni a fertőzés okozta következményeket és az oltási reakciókat!

Sokan attól félnek, hogy túl sok oltást kapnak a gyermekek. Nincs semmilyen tudományos alapja az immunrendszer ilyenfajta túlterhelésének. Egy –egy oltóanyagban az antigén mennyiség a rendelkezésre álló immunsejtek ezrelékének töredékével sem kifejezhető részét dolgoztatják meg. Nem jelentenek érdemi terhelést.

Legalább attól óvjuk meg a ránk bízottakat, amire van mód…!

Kovácsné Kiss Éva

     védőnő

Lépj kapcsolatba velünk

Hírlevélre való feliratkozás

Használati feltételek

Egyéb információk

Pályázati fejlesztések településünkön