Közlemények
Veres András püspök úr látogatása (2018. szeptember 16. vasárnap, 08:20)
Partnerségi hirdetmény (2018. július 21. szombat, 07:50)

Községi Könyvtár

Községi könyvtár

Elérhetőségek

Cím: Nyúl, Sport u. 1.
Nyitva tartás: hétfő: 14-18 óráig
csütörtök: 14-18 óráig
tel.: 96/364-046 (könyvtárvezető)
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát." ' + path + '\'' + prefix + ':' + addy82321 + '\'>'+addy_text82321+'<\/a>'; //-->

Könyvtár a számok tükrében

A könyvtár állománya: 11.000 kötet
ebből: gyermek szépirodalom: 4.500
ismeretterjesztő: 2.400

A beiratkozott olvasók száma
2006.-ban 394 fő.
Ebből gyermek: 176 fő.
Az állomány gyarapítására fordítható éves összeg: 500.000 Ft.


Könyvtárvezető: Bellovicsné Patai Terézia

1984-ben kerültem a könyvtárba, mint gyermekkönyvtáros, 1987-ben átvettem az egész könyvtár vezetését.

 

A Könyvtár

- A könyvtár átépítés miatt 1990-ben bezárt, állománya több mint 2 évre raktárba került. A helyére épült faluházból kiszorult, a Községháza emeletén kapott 2 helyiséget, gyermek- és felnőtt részleg számára. 6 évig működött itt, amikor a falu vezetői elhatározták kiköltöztetését. Oka, hogy az épület statikailag nem felelt meg a könyvek súlya által okozottterhelésnek. Ismét költözni kellett a régi iskola épületébe, ami tágas, világos volt, de csak egyetlen nagyobb helyiségből állt. Ezt kellett úgy berendezni, hogy felnőtt könyvtár, gyermekrészleg és olvasóterem is legyen egyben. A lehetőségekhez képest ezt igyekeztem megvalósítani. A jelenlegi problémát leginkább a helyhiány jelenti. Nem alkalmas rendezvények, író – olvasó ta- lálkozók helyben történő megtartására sem.

 

A napközi és a konyha elköltözésével, mellyel egy épületben működött a könyvtár is, költözni kényszerült. Annál is inkább, mert az épület műszaki állapota nem volt megfelelő. Jelenleg a Sport utcai óvoda épülete ad otthont a könyvtárnak. A sok hányattatás, könyvtárhoz nem méltó körülmények után végre a kor igényeinek megfelelő könyvtár kialakítására nyílt lehetőség.

 


Története

Az 1900-as évektől könyvtárról még nem, de olcsókörökről már beszélhetünk. Megalakítója Horváth György kistanító volt. A kör tagjai először az iskolában, később egy bérelt házban kaptak helyet. Könyvállományuk igen szegényes volt, ennek ellenére gyakran tartottak felolvasásokat. Legkedveltebbek voltak Jókai és Gárdonyi művei.

 

Az I. világháború kezdetén a kör felbomlott. A háború után sokáig nem működött semmiféle szervezet, a könyveket pedig beraktározták. Az 1932-ben épült kultúrházban kezdett el működni az Ifjúsági Kör, mely a felbomlott olvasókör könyvkészletét felújította. Ekkor már könyvtáros is volt, Oroszlány Miklós. A kör tagjai színelőadásokat is tartottak.

 

A háború ismét megszakította a kulturális életet. A könyvtár 1952-ben szerveződött 243 könyvvel és 12 olvasóval. 1959-ben a Községi Tanács épületében kap helyet. 1968-ban megépül az új Községi Könyvtár, mely modern, tágas 150 négyzetméter alapterületű. Külön felnőtt és gyermekkönyvtár áll az olvasók rendelkezésére.

 

Könyvtáros: Várady László helybéli pedagógus, 1976-tól 1986-ig pedig Bakonyi István, szintén pedagógus. Ezek az évek jelentették a nyúli könyvtár fénykorát. Köszönhette ezt modern épületének, a kor szellemének és a különféle olvasó és brigádmozgalmaknak. Nem jelentett akadályt neves írók meghívása sem, mert a Megyei Könyvtár finanszírozta, sőt szervezte is ezeket az író–olvasó találkozókat.


 
 

 

Lépj kapcsolatba velünk

Hírlevélre való feliratkozás

Használati feltételek

Egyéb információk

Pályázati fejlesztések településünkön