Közlemények
Veres András püspök úr látogatása (2018. szeptember 16. vasárnap, 08:20)
Partnerségi hirdetmény (2018. július 21. szombat, 07:50)

Útmutató a turistautakhoz

NYÚL KÖZSÉG SAJÁT TÚRAÚTVONALAI

Szeretettel köszöntjük 4200 lakosú, évezredes múltú községünkben, Nyúlon. Önkormányzatunk saját, településen belüli turistautak kijelölésével és azok bemutatásával szeretné a helyi idegenforgalmat népszerűsíteni, a speciálisan nyúli látnivalókra felhívni az Önök figyelmét és kiadványainkkal, túraútvonal-javaslatainkkal segíteni Vendégeinknek az itteni eligazodásban. Kérjük tehát, tartsanak velünk!

terkepturista

 

Kínálatunkban két helyi túraútvonallal ismerkedhetnek meg. (A fenti térképen kék vonal a Nyúli Kereszt-út, vastagított, nyilakkal is ellátott piros vonal pedig a Kökörcsin-körút.)

Mindkettő a templomtól indul, de aztán más-más útvonalat követve járja be a település legszebb és legérdekesebb részeit.

    Az egyik helyi túraút a NYÚLI KERESZT-ÚT nevet kapta, mely az óramutató mozgásirányát követve 14 helybeli feszület érintésével különleges keresztutat alkotva 12,5 km megtételével visz bennünket körbe a település egyházi látnivalóin, miközben megmutatja természeti szépségeit és történelmi, kultúrtörténeti értékeit is.

     A másik túraút a KÖKÖRCSIN-KÖRÚT, mely 11 km-es hosszban az óramutató járásával ellentétes irányban halad végig a településnek főleg a hegyi részén érintve a legfontosabb helyi geológiai, biológiai, építészeti, néprajzi, történelmi és irodalmi értékeket.                   

 (A Kökörcsin-körút részletes leírása szintén Nyúl község információs portálján (www.nyul.hu) található. A bal felső sarokban „ A település” címszó megnyitása után a turista útvonalak szavakra kattintva érhetjük el.) Mindkettő részletes leírását honlapunk további részében találják meg!

A két túraút 90%-ban eltérő útvonalon halad, így bejárását azoknak is javasoljuk, akik az egyiket már kipróbálták!

ypsilon

Terveink szerint a fenti jel lesz majd a Kereszt-út túraút jelzése. ( Benne a kereszt jelenti a keresztutat, az összetolt n és y Nyúl kezdőbetűi. A kidomborodó n a dombokat, az y lefelé irányuló görbülete a völgyeket jelképezi, a nyíl pedig azt, hogy az út folytatódik, tovább kell menni.) Kihelyezéséig szíves türelmüket kérjük. A Kereszt-út átadására 2014 tavaszán került sor. A Kökörcsin-körút már pár éve „üzemel”(ismertetője is korábban készült), de az irányjelző táblák egy része a hegyi szakasz felén csak ezután kerül majd a helyére, amiért ugyancsak megértésüket kérjük, egyben e miatt javasoljuk a Kökörcsin-körúton a Sokoró térkép használatát. Sajnos a túraút egy pontját (a Pojtnál) egy itt telket vásárló külföldi önkényesen lezárta, emiatt a túrázók kerülő útra kényszerülhetnek. A megoldás keresése (pl. kompromisszumos megállapodás vagy új útszakasz kijelölése) erősen foglalkoztat bennünket.

Gyakorlati tanácsok a Nyúli-keresztút internetes anyagának használatához.

A 36 oldalas anyag, amely száznál több képet, rengeteg térképet és ábrát tartalmaz két-két oldalas megjelenítési formában látható. Lapozni előre és hátra az oldalak szélén levő nyilakra kattintva lehet.

A könnyebb olvashatóság érdekében érdemes a szöveget nagyítani. Ugyanígy a képek és a térképek is nagyíthatók, kicsinyíthetők. A nyíl hegyével a bal egérgomb lenyomása mellett a szöveg tetszőlegesen mozgatható. Ha a felső lapszélén levő jeleket, ikonokat figyeljük, látható, hogy letöltésére és kinyomtatására is van mód.

Reméljük, hogy az internetes ismertető anyag mindkét túrautunkhoz kellő információt nyújt Önöknek ahhoz, hogy kedvet kapjanak helyi túraútjaink kipróbálásához, végigjárásához.

Szeretettel hívunk és várunk tehát minden túrázni vágyót, legyenek látnivalókban gazdag településünk vendégei!

A túrautak ismertetőit összeállította: Szűcs Mihály

A Nyúli Kereszt-út anyagát Internetre alkalmazta: Székely Zsolt                            

Kérdéseiket, jobbító szándékú észrevételeiket Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre küldjék!

Lépj kapcsolatba velünk

Hírlevélre való feliratkozás

Használati feltételek

Egyéb információk

Pályázati fejlesztések településünkön