Közlemények
Veres András püspök úr látogatása (2018. szeptember 16. vasárnap, 08:20)
Partnerségi hirdetmény (2018. július 21. szombat, 07:50)
2014. július 01., kedd 10:12

A Településről

Nyúl Település légi felvétele

Nyúl 4 300 lakosával Győr-Moson-Sopron megye 2. legnépesebb községe. A Győri járásában Győr és Pannonhalma város között fekszik a 82-es főútvonal mellett, de közúton Győrújbarát felől, vasúton pedig Győr és Veszprém irányából is megközelíthető.

Településünk a bronzkor óta lakott hely, legkorábbi írásos említéseivel (NULU, NUUL) márelső királyaink idejében (1037 és 1086)találkozhatunk. A középkorban a területén fekvő 3 síksági és 2 hegyközség az átvonuló és hódító seregektől sokat szenvedett. Lakosságuk főleg az egyházi kézben levő szőlőterületek műveléséből, valamint gyümölcs- és gabonatermesztésből élt. Összeolvadásuk 1885 és 1940 között ment végbe. A25 km2-en elterülő község észak felé a Kisalföldlapályára tekint, DNY-on pedig a nálunk legmagasabb pontját elérő (317 m)Sokorói-halomvidék3 párhuzamos dombsorára támaszkodik. A dombhátak (pl. a kilátóval megemelt 313 m-es Lila) remek körpanorámát kínálnak. Az erdőhatár alatti dombokonezer éves szőlőkultúra díszlik. A nádfedeles, döngölt falú, száz évnél idősebb házak bár nagyon megfogyatkozva, de máig fellelhetők a községben.

Alöszmélyutak falában hangulatos pincék sorakoznak. A meredek löszfalakban több helyen színpompás tollazatúgyurgyalagoktanyáznak. A község féltett növényszépsége a leánykökörcsin, a domboldalakon pedig helyenként védettkosborok ésmás növényritkaságokdíszlenek. A hegyi rész igazi látványosságai a gátakkal megzabolázotthatalmas vízmosások. Ezek közül is a legnagyobb, a 630 méter hosszú és helyenként 20-30 méter mély„Szurdik",mely több mint 150 év óta formálódik és egy dombgerinc átvágásának következményeként jött létre.

A 98 %-banmagyar lakosság zöme (55%-a) ugyan aszolgáltatásokból él, és sokan dolgoznak a közeli Győripari üzemeiben is (45%), de mégsem csupán a népesség 5%-a él mezőgazdaságból, hiszen fő foglalkozásától függetlenül a legtöbb családnak van kisebb nagyobb földterülete, kertje vagy szőlője a hegyben.              A munkavállalók 77%-a napontaingázó, bejáró dolgozó, de jelentős ahelyi vállalkozókszáma is.

A községinfrastrukturális ellátottsága csaknemteljes körű. Az egészségügyi ellátást 2 háziorvos, üzemorvos, gyermekorvos, fogorvos, védőnői szolgálat, állatorvos és a gyógyszertár teszi teljessé.Új bölcsőde és óvoda, felújított iskola várja a gyermekeket, a kultúrélet rendezvényeinek a faluház és az iskola ad otthont, az internet-eléréstkábel TV-hálózat és ateleház is segíti. Postahivatal, takarékszövetkezet, több kisebb-nagyobb bolt áll a lakosság rendelkezésére. A közbiztonság megteremtésén a rendőrség és a helyipolgárőrségfáradozik. A növekvő idegenforgalom étkezési, szállás és szórakozási igényeit különböző szintű vendégházak, fogadók, csárdák és a borúttá szerveződött pincetulajdonosok biztosítják. A község civil szervezeteinek a közösségi ház ad otthont.

Bár a községet az országoszöld és a piros turistajelzés is érinti, főbb idegenforgalmi értékeinek megismerését leginkább mégis a településsaját túraútvonalai   biztosítják. A 11 km-es Kökörcsin-körút a Fellner Jakab típusterve nyomán készített ésDorfmeister Istvánfreskóival díszítettbarokk templom (1774-78) mellől indul és aMária-szobor(1686) érintésével aSzurdikon át vezet fel a hegybe, ahol aSzent Donát-kápolnán(1710)kívül felkeresi a legszebb kilátópontokat és a Nyúlra annyira jellemző löszmélyutakpincesorait is, de anéprajzi értékek(régi nádas- és présházak, egykori partlakások, kemencék), sőt a helyitörténelmi és irodalmi emlékek sem maradnak ki. A körutat madarakról elnevezett leágazások bontják szakaszokra.

A13 km-es Nyúli Keresztút , mely a község területén levő 14 nemrég felújított út menti feszületet kapcsolja 14 stációs keresztúttá, főleg a vallási turizmus céljait szolgálja. Teszi mindeztúgy, hogy közben nem mond le a tájban rejlő előbb felsorolt turisztikai látnivalókról sem, bár útvonala 90%-ban eltér a Kökörcsin-körútétól. Ha kell, több részletben is végigjárható, a buszközlekedéshez jól illeszthető. Pihenőhelyei jól kiépítettek.

 

Szűcs Mihály

terkepmercevel3

nyul-domborzat k 

 
Nagyobb térképre váltás
Megjelent: 73431 alkalommal Utoljára frissítve: 2018. augusztus 10., péntek 07:41
Tovább a kategóriában: « Hegyközség Jegyző »

Lépj kapcsolatba velünk

Hírlevélre való feliratkozás

Használati feltételek

Egyéb információk

Pályázati fejlesztések településünkön