Közlemények
Júniusi Gyerekhét! (2013. július 03. szerda, 12:01)
Nyári élet az Aranykapu Óvodában (2012. szeptember 03. hétfő, 21:42)
Képek a Nyuszi Bölcsőde építéséről (2011. július 06. szerda, 00:23)
Bölcsis ismerkedő (2011. máj. 11. szerda, 20:49)
Öko-projekt az Aranykapu Óvodában (2011. március 28. hétfő, 00:49)
Óvodai beiratás ás ovicsalogató (2011. március 22. kedd, 05:34)
TÁMOP 3.1.5. ÓVODA (2010. október 26. kedd, 22:00)
 

Legújabb híreink

Rendezvényeink

Ökormányzati Étterem

etlap
 
A korábbi évszázadokban a település lakossága mezőgazdaságból élt. A hegyi részen a római korig visszavezethető szőlőtermesztés adott biztos megélhetést. A filoxéravész (1885-95) előtt több mint 300 hektár volt Nyúl szőlőterülete.

 A szőlők rohamos kipusztulása következtében azonban gyorsan elszegényedett a lakosság és jelentős számban vándoroltak ki Amerikába. A szőlők újratelepítése óta eltelt évszázad minőségi változásokat hozott. Ennek elismeréseként 1990-ben történelmi borvidékké nyilvánították a Sokorói-halomvidék 12 községét, köztük Nyúlt is. A borvidék fajtaösszetételében meghatározóak a fehér borok (olasz rizling, tramini, rizlingszilváni, királyleányka, cserszegi fűszeres, szürkebarát, rajnai rizling) A község mai (2013) szőlőterülete csupán 128 hektár, (2007 óta több új telepítés is történt).. Bár a településen 180-200 gazda foglalkozik szőlőtermesztéssel, a 2003-ban kialakított „Nyúli borút” még csak 13 helyi pincészet összefogásával létrejött idegenforgalmi vállalkozás. A pincék száma 110-120 körül lehet. Ezek közül legtöbb (kb. 40) a Vaskapu, és a Madarász utca (kb. 20) területén található !

A leghíresebb a „Szurdik” felső részénél nyíló un. Sárkánylyuk pince, amely több száz éves és feltehetőleg dézsmapince volt. 60-70 ezer liter bor tárolására alkalmas.
A szőlőn kívül a málna, a szilva, és más gyümölcsök termesztése is széles körben elterjedt. (Településünkön ezeket feldolgozó szeszfőzde is működik.) A málna termesztése különösen az 1960-90 közti időszakban élte fénykorát.
Megjelent: 5976 alkalommal
Értékelés:
(1 szavazat)
Kategória: Településről
Címkék:

Kapcsolódó elemek

hétfő, márc. 05 2018 0 hozzászólás
Az ipari elkerülő út megvalósítása Nyúl községben

Nyúl Község Önkormányzata a Területi Operatív Program keretében pályázatot nyújtott be „Az ipari elkerülő út megvalósítása Nyúl községben” című beruházás megvalósítására.

Önkormányzatunk a pályázati eljárás során az Iránytó Hatóság 2017. májusi döntése alapján 210 290 956 millió Ft (100%

péntek, ápr. 15 2016 0 hozzászólás
CSOK kapcsolatos tájékoztató - Pannon

Családi Otthonteremtési Kedvezmény - CSOK


A hirdetésben szereplő családi otthonteremtési kedvezmény Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás.

A CSOK az eltartott gyerekek számától függően változó összegű családi otthonteremtési támogatás, amely a következő célokra igényelhető:

  • 2008.
csütörtök, máj. 26 2011 0 hozzászólás
Megélhetés nyúlon
A korábbi évszázadokban a település lakossága mezőgazdaságból élt. A hegyi részen a római korig visszavezethető szőlőtermesztés adott biztos megélhetést. A filoxéravész (1885-95) előtt több mint 300 hektár volt Nyúl szőlőterülete.
  • Cimkék
  • Archív
  • Köszöntő

Kedves Látogató! 

pmesterLégy köszöntve vándorlásod eme állomásán, Nyúl község színes valójában! Köszöntünk Téged itt, a Kisalföld lankás dombjain, Pannonhalma világ- örökségének kapujában. Tégy velünk egy sétát az 1000 éves múlt nyomdokain, több száz év tradícióján, itt, ezen történelmi borvidéken, hol a földekben kellemes nedű és zamat terem, és hol a föld alatt kincs forrja ki magát, hogy utadon szomjadat csillapítsa. Jer, és ismerj meg minket, hagyományainkat, vendégszeretetünket, értékeinket, melyekre oly büsz- kék vagyunk. Jer fel dombjainkra, pihenj a földbevájt borospincék hűs árnyékában, és gyönyörködj a táj festői panorámájában. Gyere, és merülj el a hegy varázsában. Kóstold meg gyümölcsinket, a tavasz, a nyár, és az ősz ízeit, lásd a hófedte tél szépségeit. Ha kipihented magad a múlt varázsában, jer le a jelenbe, és nézd meg modern arcunkat, mit elmúlt évek során felépítettünk. És lásd a harmóniát, hogy múlt és jövő megfér egymás mellett.

Lásd, hogy ez a falu ad és befogad, a kezét nyújtja Feléd. A kezét nyújtja, várja hogy jöjj és megérintsd.Remélem Látogató, érdeklődésed megragadta e néhány sor, és kedvet érzel hozzá, hogy személyesen is tiszteleted tedd Nálunk.

Jer, örömmel fogadunk!

Schmiedt Henrik
polgármester
polgarmester@nyul.hu

 

 

Tartalom archívum

"NEFELEJCS" Nyugdíjas Egyesület támogatás

"NEFELEJCS" Nyugdíjas Egyesület

"Büszkeségpont" felújítása az 56-os hősök tiszteletére

"Büszkeségpont" felújítása Nyúlon az 56-os hősök tiszteletére

 

Csatlakozás az ASP központhoz

asp

Pilinszky János Általános Iskola

pilinsky

Lépj kapcsolatba velünk

Hírlevélre való feliratkozás

Használati feltételek

Egyéb információk

Pályázati fejlesztések településünkön