Közlemények
Veres András püspök úr látogatása (2018. szeptember 16. vasárnap, 08:20)
Partnerségi hirdetmény (2018. július 21. szombat, 07:50)

Rendezvényeink

Ökormányzati Étterem

etlap
2012. szeptember 03., hétfő 17:30

Szabályozzák a Sárkánylyuk- vízmosás rendszer vízelvezetését Nyúl községben

Írta: 
Értékelés:
(0 szavazat)
Megoldják a vízelvezetési problémákat a Sárkánylyuk- vízmosás rendszer legkritikusabb szakaszain a Győr-Moson- Sopron megyei Nyúl községben. Közép- Európa egyik legnagyobb természetes vízmosásán a vízelvezetést 170 millió forintos invesztícióval szabályozzák - mondta Schmiedt Henrik polgármester az MTI-nek.
A beruházási össze 85 százalékát a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében nyerte el az önkormányzat, a fennmaradó 15 százalék pedig az önrész. Ebből az összegből közel egy kilométeren vízelvezető burkolatot építenek. A vízelvezetés szabályozásával mentesül a dombvidékről lezúduló víz kártételeitől a település mély fekvésű része. A község hegyvidéki területét megközelítő, helyenként 20-30 méter mély , löszfallal szegélyezett út mentén pedig 500 méter hosszú terméskő támfalat emelnek. Ezzel megakadályozzák a meredek löszfal rongálódását, esetleges omlását, mérsékelik a Szurdiknak nevezett út környezetében lévő lakóingatlanok veszélyeztetettségét.  
A Sárkánylyuk projekt kivitelezését tavasszal kezdik, s a tervek szerint június végére fejezik be - közölte a polgármester.
 
Elemzeskozpont.hu, MTI
article_separator
 
 
 
 
article_separator
 
 
Sajtóközlemény

Nyúl Község Önkormányzata 137 millió forint uniós támogatást nyert el az Új Széchenyi Terv "Belterületi vízrendezés" című pályázati kiírásán. A több mint 160 millió forint összköltségvetésű uniós beruházásból a Sárkánylyuk-vízmosásrendszer fejlesztését valósítottak meg.

Nyúl község egy síkvidéki és egy vízmosásokkal erősen szabdalt dombvidéki részből áll. A két részt összekapcsoló vízmosás, vagyis a Sárkánylyuk a Pannonhalmi Tájvédelmi Körzet részeként országos jelentőségű védett terület. Négy mellékága közül a Cinege és a Berek vízmosásokat érintették a munkálatok. A projekt a Sárkánylyuk-vízmosásrendszer problémáinak megoldására irányult. A település hegyi részét meredek dombság szegélyezi, melyről a lezúduló nagy intenzitású nyári záporok veszélyeztetik egyrészt a lakóépületeket, másrészt a megközelítésüket biztosító felhajtó utakat. A rendszeres közlekedés hatására ezek a nem burkolt, alsóbbrendű utak mélyültek, átvették a vízlevezetési funkciót. A Sárkánylyuk vízgyűjtő területéhez kapcsolódó, útként is funkcionáló vízmosások stabilizálása biztosítja a hegyi részek megközelítését, és jelentősen csökkenti a belterületi részén lerakódó hordalék mennyiségét.
A projektben stabilizálták a hordalékot hozó, útként funkcionáló vízmosásokat, támfalépítéssel biztosították a löszfalak állékonyságát, valamint ároklefedéssel megoldották a település hegyi és síkvidéki vízfolyásainak biztonságos összekapcsolását. A projekt egyik célja a Sárkánylyuk menti utat szegélyező meredek partfal lábazatát áztató vizek elterelése volt, másik célja pedig a fal lábazati részének megtámasztására vízzáró mellvédfal kiépítése volt a kritikus szakaszokon. Ehhez kapcsolódott a vízmosás torkolati szakaszának átépítése, melynek eredménye az érkező hordalék vízelvezető rendszerben történő kiülepedésének megakadályozása lett.

article_separator

ujszt_logo

 
Közreműködő szervezet:

Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft.

9400 Sopron, Csatkai E. u. 6.
                                                                                                                web:www.westpa.hu
article_separator

Linkek:

http://www.elemzeskozpont.hu/content/szab%C3%A1lyozz%C3%A1k-s%C3%A1rk%C3%A1nylyuk-v%C3%ADzmos%C3%A1s-rendszer-v%C3%ADzelvezet%C3%A9s%C3%A9t-ny%C3%BAl-k%C3%B6zs%C3%A9gben

http://propeller.hu/itthon/1696170-sarkanylyuk-170-millioba-kerul-a-nagy-munkalat

http://www.corvinusradio.hu/hirek/6925/szabalyozzak_a_sarkanylyuk-_vizmosas_rendszer_vizelvezeteset.html

http://www.stop.hu/forum/entries.php?lstresults=1&forum_topics_id=291222

http://o2gyor.hu/index.php?option=com_k2&id=8358:befejezdoett-a-sarkanylyuk-vizmosasrendszer-vizrendezese-nyulon&view=item&Itemid=131

http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/elkeszult_a_nyuli_sarkanylyuk_vizrendezese/2247101/

http://hirek.animare.hu/elkeszult_a_nyuli_sarkanylyuk_vizrendezese+649775.html

http://magyarorszagon.hu/hirek/2011-10/helyihirek/elkszlt-a-nyli-srknylyuk-vzrendezse/

http://www.vasindex.hu/hir/elkeszult-nyuli-sarkanylyuk-vizrendezese

http://www.napi-hirek.hu/hirek/tartalom/elkeszult-a-nyuli-sarkanylyuk-vizrendezese/764557

http://internetlap.blogspot.com/2010/02/313-millios-szennyvizberuhazas-epulhet.html

http://www.hircity.hu/cgi-bin/hircity/index.cgi?from=160&subtID=153&tID=610&view=rv

http://www.corvinusradio.hu/hirek/8439/160_millio_forint_nyul_kozseg_belteruleti_vizrendezesere.html

http://www.hellocity.hu/fot/hir/350746/elkeszult_a_nyuli_sarkanylyuk_vizrendezese

 

 

 

Megjelent: 26032 alkalommal Utoljára frissítve: 2015. március 03., kedd 09:03
hétfő, márc. 05 2018 0 hozzászólás
Az ipari elkerülő út megvalósítása Nyúl községben

Nyúl Község Önkormányzata a Területi Operatív Program keretében pályázatot nyújtott be „Az ipari elkerülő út megvalósítása Nyúl községben” című beruházás megvalósítására.

Önkormányzatunk a pályázati eljárás során az Iránytó Hatóság 2017. májusi döntése alapján 210 290 956 millió Ft (100% mértékű) támogatást nyert a beruházás megvalósítására, mely magában foglalja a projekt előkészítő munkálatait az építési engedélyezési és kiviteli tervekkel, üzleti tervvel, költség-haszon elemzéssel, valamint az

péntek, ápr. 15 2016 0 hozzászólás
CSOK kapcsolatos tájékoztató - Pannon

Családi Otthonteremtési Kedvezmény - CSOK


A hirdetésben szereplő családi otthonteremtési kedvezmény Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás.

A CSOK az eltartott gyerekek számától függően változó összegű családi otthonteremtési támogatás, amely a következő célokra igényelhető:

  • 2008.
csütörtök, máj. 26 2011 0 hozzászólás
Megélhetés nyúlon
A korábbi évszázadokban a település lakossága mezőgazdaságból élt. A hegyi részen a római korig visszavezethető szőlőtermesztés adott biztos megélhetést. A filoxéravész (1885-95) előtt több mint 300 hektár volt Nyúl szőlőterülete.

"NEFELEJCS" Nyugdíjas Egyesület támogatás

"NEFELEJCS" Nyugdíjas Egyesület

"Büszkeségpont" felújítása az 56-os hősök tiszteletére

"Büszkeségpont" felújítása Nyúlon az 56-os hősök tiszteletére

 

Csatlakozás az ASP központhoz

asp

Pilinszky János Általános Iskola

pilinsky

Lépj kapcsolatba velünk

Hírlevélre való feliratkozás

Használati feltételek

Egyéb információk

Pályázati fejlesztések településünkön