Közlemények
Veres András püspök úr látogatása (2018. szeptember 16. vasárnap, 08:20)
Partnerségi hirdetmény (2018. július 21. szombat, 07:50)
2008. máj. 30. péntek, 11:16

Vezetékes telefon

Magyar Telekom Nyrt.

Fontos távközlési hívószámok:

Telefonos ügyfélszolgálat: 1212
Belföldi tudakozó: 198
Nemzetközi tudakozó: 199
Hibabejelentés: 194, 06 80 555 194
Ügyfélszolgálat: 1212
Tudakozó Plusz: 197
Web: www.t-com.hu

T-pont Győr
9021 Győr, Baross u. 24.
Tel.: 96/514-590

Mobil szolgáltatók

Pannon GSM Zrt.

Győri Bemutatóterem:
9021 Győr, Kazinczy utca 5-7-9.
Tel.: 20/920-0200

Telefonos ügyfélszolgálat: 1220
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.">Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Web: www.pannon.hu

T-Mobile

Győri Bemutatóterem:
9021 Baross Gábor u. 7.
Tel.: 96/318-896
Tel.: 30/900-9011

Telefonos ügyfélszolgálat: 1230
Email: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.">Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Web: www.t-mobile.hu

Vodafone Magyarország Zrt.

Győri Márkaképviselet:
9022. Győr,
Baross G. u. 31
Tel.: 96/550-660

Telefonos ügyfélszolgálat: 1270
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.">Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Web: www.vodafone.hu

2008. máj. 26. hétfő, 00:09

Kedves Látogató!

A Plogármester

Légy köszöntve vándorlásod eme állomásán, Nyúl község színes valójában! Köszöntünk Téged itt, a Kisalföld lankás dombjain, Pannonhalma világ- örökségének kapujában. Tégy velünk egy sétát az 1000 éves múlt nyomdokain, több száz év tradícióján, itt, ezen történelmi borvidéken, hol a földekben kellemes nedű és zamat terem, és hol a föld alatt kincs forrja ki magát, hogy utadon szomjadat csillapítsa.

Jer, és ismerj meg minket, hagyományainkat, vendégszeretetünket, értékeinket, melyekre oly büsz- kék vagyunk. Jer fel dombjainkra, pihenj a földbevájt borospincék hűs árnyékában, és gyönyörködj a táj festői panorámájában. Gyere, és merülj el a hegy varázsában. Kóstold meg gyümölcsinket, a tavasz, a nyár, és az ősz ízeit, lásd a hófedte tél szépségeit.

Ha kipihented magad a múlt varázsában, jer le a jelenbe, és nézd meg modern arcunkat, mit elmúlt évek során felépítettünk. És lásd a harmóniát, hogy múlt és jövő megfér egymás mellett.

Lásd, hogy ez a falu ad és befogad, a kezét nyújtja Feléd. A kezét nyújtja, várja hogy jöjj és megérintsd.Remélem Látogató, érdeklődésed megragadta e néhány sor, és kedvet érzel hozzá, hogy személyesen is tiszteleted tedd Nálunk.

Jer, örömmel fogadunk!

Schmiedt Henrik
polgármester
Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

2008. máj. 30. péntek, 11:17

Elérhetőségek

Cím: 9021 Győr, Árpád út 8.
Ügyfélszolgálat címe: 9021 Győr, Árpád út 14.
Tel.: 96/526-407
Tel./Fax szám: 96/526-408
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
">Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ügyfélszolgálat nyitva tartása: munkanapokon: 0900-1700
Ügyelet: kizárólag teljes üzemszünet esetén, mindennap 0800-0900-ig és 1700-2000-ig
Tel.: 30/929-2997


Szolgáltatások

Nyúl községben a Falu-TV Szolgáltató Kft. végez kábel-tv üzemeltetést.
Programkínálat: 33 csatorna.

Az aktuális programkínálatról az ügyfélszolgálaton bővebb felvilágosítást kaphat.

2008. máj. 30. péntek, 08:52

 

9082 Nyúl, Kossuth Lajos u. 46.
e-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
">Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
tel.: 96/540-250

Győriné Csendes Gyöngyi
Józsa Zsolt
Kállai Csaba
Kozicz László
Lengyel István
Németh Csaba
Raff János
Szakatics Alajos
Szilasiné Bakonyi Ágnes
Szücs Mihály
Varga Zoltán Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.">e-mail

Az egyes képviselők alábbi bemutatkozása a Nyúli Hírek 2008. áprilisi számában jelent meg. Az alábbi képek is ott jelentek meg. Akkor még képviselő jelöltek voltak...

Győriné Csendes Gyöngyi
Gyorine Csendes Gyongyi.jpg

Nyúli születésű pedagógus vagyok, Közoktatás-vezetői képesítéssel, szakvizsgával rendelkezem. Jelenleg a nyúli iskola irányítását végzem.

Céljaim között szerepel: intézmények (óvoda, iskola, bölcsőde) színvonalas működéséhez szükséges feltételek biztosítása, amely az önkormányzat kötelező alapfeladat ellátása is. A 37 éves iskola teljes infrastruktúrájának felújítása, ehhez pályázati források megteremtése.

Az iskola - kultúrotthon hiányában - a falu közösségi életének a színtere: sport, kulturális rendezvények. Az Uniós forrásból egy Sport- és Szabadidőközpont kialakítása, ahol minden korosztály egyaránt kulturált módon tölthetné el szabadidejét.

A közösségi élet újraélesztése, minél szélesebb körben bevonni a civil csoportokat a falu közéletébe.
Párbeszéd a település lakóival, nyílt és őszinte kommunikáció, amely a közösségépítés alapja kell, hogy legyen.

Továbbá vállalkozások letelepítése, az ipari elkerülő út megépítése, falusi turizmus feltételeinek fejlesztése, járdák felújítása, a vízelvezetés és az utak folyamatos karbantartása. A közösségi élet szervezésében szerzett tapasztalataimat kívánom kamatoztatni a településért.

Képviselőként a falu, és az itt élő emberek érdekeit kívánom szolgálni, ehhez kérem az Önök támogatását.

Józsa Zsolt Antal
Jozsa Zsolt Antal.jpg

Győrben születtem, 47 éves vagyok. Feleségem korábban a nyúli iskola igazgató helyettese volt, jelenleg a cégünk pénzügyi vezetője. Két fiam van, a nagyobbik egyetemista, a kisebbik a Kazinczy Gimnázium tanulója. Az általános iskolát Nyúlon végeztem, majd a Révai Gimnázium fizika tagozatán érettségiztem. A pécsi Pollack Mihály főiskolán szereztem villamos üzemmérnöki diplomát. A TANÉP-nél 10 évig több beosztásban dolgoztam. 1993-ban két társammal önálló vállalkozást hoztunk létre, mely folyamatosan nyereségesen működik és immár 15 éve nyújt biztos megélhetést 20-25 családnak. A község társadalmi életében aktív szerepet vállalok immár 8 éve.

Hat évig mint képviselő, jelenleg a Területfejlesztési Bizottság külsős tagjaként tevékenykedem. Célok, melyeket támogatok: Polgárbarát, határozott, szakértő hivatal. Színvonalas óvodai, iskolai oktatás. Igény szerint bölcsödei csoport indítása.

Az iskola elhasználódott rendszereinek felújítása. Lakóterületek kialakítása önfinanszírozó formában. Belső úthálózat fejlesztése. Idősek lakóotthona. Civil szervezetek és a tömegsport fejlesztése. A község arculatának színvonalasabbá tétele. A lakosság szélesebb körének bevonása a közös lét alakításába.

Ehhez kérem támogatásukat.

Kállai Csaba
Kallai Csaba.jpg

Szeretettel köszöntöm a község lakóit! Kállai Csaba vagyok, nős, két gyermek édesapja.

Agrármérnöki diplomát szereztem 1992-ben, jelenleg egy biztonsági cégnél dolgozom. Közel tíz évig játszottam a helyi focicsapatban. A falu életét és fejlődését mindig is figyelemmel kísértem, látok hiányosságokat és kitörési pontokat. Megválasztásom esetén azon leszek, hogy a jelenlegi megosztottságon változtassak. Eredmény csak közös gondolkodással és egységes akarattal érhető el. Fontosnak tartom továbbá, hogy a helyi fiatalok Nyúlon telepedjenek le, illetve vállalkozások alapításának ösztönzését. Kiemelten figyelni kell a pályázati forrásokra és ezek célszerű felhasználására. A jelen gazdasági helyzetben minden bevételi lehetőséget meg kell ragadni.

Megválasztásom esetén ezek szellemében kívánok dolgozni. Köszönöm, akik szavazatukkal megtisztelnek.

Kozicz László
Kozicz Laszlo.jpg

Negyvenegy éves, nős vagyok, egy gyermeket nevelünk a feleségemmel. Főiskolás és katonaéveimet leszámítva Nyúlon élek. A helyi általános iskolában tanítok tizenhetedik éve. Közéleti szerepet először az 1990-es választás után önkormányzati képviselőként, majd 1995-2002-ig a Nyúli Sport Club vezetőjeként vállaltam.

A legutóbbi ciklusban a választók bizalmából megint a képviselő-testületben vettem részt a döntések meghozatalában.

Feladataim ellátása végett oktatásinformatikusi, labdarúgó edzői végzettséget szereztem.

A legutóbbi években tanulmányaim után közoktatás-vezetői diplomát kaptam.

A község fejlődésében fontosnak tartom, hogy a fejlesztések a falu teherbíró képességének megfelelőek legyenek, odafigyelve a lakosság igényeire és a kínálkozó pályázati lehetőségekre.

Fontos, hogy az önkormányzat adja meg a szükséges feltételeket, eszközöket a település egészségügyi, oktatási és közigazgatási intézményeinek jó színvonalú működéséhez.
Lengyel István
Lengyel Istvan.jpg

Nyúl község szülötteként mindig érdekeltek a faluban történtek. Képviselőként a 4. ciklusomat töltöttem a testületben. A következő 2 évben az alábbiakat látom megvalósíthatónak: Óvoda bővítése, gondolva arra is, hogy később kevesebb óvodás beíratása esetén bölcsőde is kialakítható legyen a megüresedő helyen. TSZ majori elkerülő út kamionosok által járhatóvá tétele. A futballpálya területéről és környékéről a vízelvezetés megoldása.

A diszkó külső homlokzatának és teraszának felújítása. A volt Petőfi utca iskola területén - az előző ciklus által elfogadott határozat szerinti - idősek otthona megvalósíthatósági tanulmányának elkészíthetősége, majd meghirdetése beruházók részére. A gyógyszertár bejáratának és lépcsőjének felújítása, lehetővé téve a mozgáskorlátozottak közlekedését is.

A vasútsori boltoknál parkoló kiépítése. Kulturális központ tervének elkészítése a sportpálya környékére, ami bármikor alapja lehet egy e témában meghirdetett pályázati anyagban.

Németh Csaba
Nemeth Csaba.jpg

1963-ban születtem. Születésem óta a faluban élek, nős, két gyermek édesapja vagyok.

Végzettségem kereskedő, jelenleg egy multinacionális vállalatnál dolgozom. Amikor lehetőségem volt, a faluban dolgoztam. Mindig érdekelt a település élete, fejlődése. Hiszem, hogy összefogással, új szemlélettel, őszinte bizalomban a választópolgárokkal, az általuk megválasztott polgármesterrel és képviselő-testülettel közösen a kitűzött célok elérhetővé válnak.

Céljaim:

- új munkahelyek teremtésének támogatása a településen,

- településkép fejlesztése,

- gazdasági, kereskedelmi területek fejlesztése,

- új lakóterületek kialakítása,

- fiatalok letelepedésének segítése,

- falusi turizmus lehetőségeinek kiaknázása,

- a természeti értékek védelme, megóvása,

- időskorú lakosság szociális helyzetének javítása.

Amennyiben bizalmat szavaznak nekem, nagy tenniakarással kezdenék neki terveim megvalósításának. Hiszem, hogy együtt egymásért többet tehetünk.

Raff János
Raff Janos.jpg

1945-ben születtem Nyúlon. Nős vagyok, két felnőtt korú fiam van Gábor és Tamás, mindketten házasok. Ismerem községünk gondjait és eredményeit. Képviselő jelöltként illetve megválasztásom esetén képviselőként szeretném az önök érdekeit (szűkebb pátriám a Rákóczi-telep és a Táncsics út) képviselni az önkormányzatban.

Kiemelt feladatomnak tartom, hogy a kialakult helyzetben a fejlődést szolgáló, elemző „csapatmunka" legyen a meghatározó. Közösségteremtő önkormányzati testületet szeretnék szolgálni, amely figyelembe veszi az egyéni és a közös véleményeket és érdekeket egyaránt.

Ez a falu megérdemli, hogy a múltban elért eredmények után bíztató jövőképe legyen. Minden adottsága meg van hozzá. Tiszteljenek meg bizalmukkal!

Szakatics Alajos
Szakatics Alajos.jpg

1984-ben születtem Győrben. Általános iskolai tanulmányaimat Nyúlon végeztem. Középiskolai éveim alatt a Platán Delikátban dolgoztam eladóként, ezt követően pedig a postán helyezkedtem el kézbesítőként. Jelenleg az A.S.A. Kisalföld Kft.-nél dolgozom mint területi képviselő.

A településen végzett munkám során megismertem a lakosságot, ezzel együtt pedig problémáikat, ill. építő jellegű javaslataikat, melyek megvalósításával támogatni tudnám a község fejlődését.

Fontosnak tartom a pályázatok adta lehetőségek kihasználását, mellyel biztosítani lehetne az anyagi alapot terveink megvalósításához.

Elképzeléseim között szerepel egy játszótér kialakítása, hogy a gyermekek biztonságosan, társaságban tölthessék el szabadidejüket.

Emellett gondot kell fordítani az Idősek Otthonának megvalósítására is, hogy az itt élőknek ne kelljen kiszakadni megszokott környezetükből.

Fontosnak tartom, hogy ifjú házasok telepedjenek le a községben, ill. hogy felhívjuk a városlakók figyelmét településünk kedvező fekvésére, hogy Nyúlt otthonuknak válasszák, ezzel is növelve a falu lélekszámát. Ezzel együtt a kisvállalkozások száma is növekedhetne, növelve az önkormányzat bevételét.

Támogatásukat előre is köszönöm.
Szilasiné Bakonyi Ágnes
Szilasine Bakonyi Agnes.jpg

1971-ben születtem Kaposváron. Családommal 2000-ben költöztünk Nyúlra. Marketing szakközgazdászként végeztem Pécsen. Ez év februárig marketing menedzserként dolgoztam egy győri nagyvállalatnál. Jelenleg főállású anya vagyok, három gyermeket nevelek.

2006 decembere óta a Pénzügyi Bizottság külsős tagjaként részt veszek a képviselő-testület munkájában, így tisztában vagyok az önkormányzat pénzügyi helyzetével, lehetőségeivel. Legfőbb feladatnak a falu fejlődését meghatározó hosszú távú, átfogó fejlesztési programok megfogalmazását, előkészítését tartom.

Célom, hogy a kidolgozásukhoz szükséges információkat, igényeket a falu lakóinak, vállalkozásainak megkérdezésével gyűjtsem össze. Külső források felmérésével, pályázatok figyelésével segíteném a kivitelezéshez, működtetéshez szükséges pénzügyi erőforrások biztosítását.

A célok megvalósításához szakmai ismereteimmel, illetve pénzügyi bizottsági tagként szerzett tapasztalataimmal tudok hozzájárulni. Szervezőképességemet, valamint a faluért érzett elkötelezettségemet, mint az Iskolai Szülők Közösségének Elnökhelyettese vagy a Baba-Mama Börzék egyik szervezője már remélem bizonyítottam a falu lakóinak. Támogatásukat előre is köszönöm!

Szücs Mihály
Szucs Mihaly.jpg

2008-ban, ugyan nyugdíjas korú lettem, de biológia-földrajz szakos tanárként az Apor Vilmos Iskolaközpont továbbra is igényt tart munkámra. Feleségemmel és két egyetemista gyermekünkkel az Egesében, szőlő övezte kertes házunkban élünk. 10 évet töltöttem el képviselőként, ezalatt mindvégig következetesen harcoltam a tiszta, egészséges környezet megteremtéséért. Én honosítottam meg Nyúlon a falutakarításokat. Továbbra sem mondtam le a szelektív szemétgyűjtés nyúli megvalósításáról és változatlanul szeretném megakadályozni, hogy községünkbe környezetszennyező üzemek települjenek!

Szívügyem továbbá a helyi idegenforgalom fejlesztése. Vallom ugyanis, hogy Nyúl remek adottságokkal rendelkezik e téren. Megfelelő reklámstratégiával, a helyi vállalkozók bevonásával községünkben a vendéglátás tovább fejleszthető. Jobban oda kell figyelnünk viszont az utak állapotára és a sok gondot okozó vízelvezetésekre.

Jogos elvárása minden korosztálynak, de különösen a fiataloknak, hogy a szabadidő kulturált eltöltésére mielőbb kultúrközpont épüljön településünkön. A község népességmegtartó erejének fokozása érdekében egyaránt fontos a fiatal házasok letelepedési esélyeinek növelése és a községünkben letelepedni szándékozók problémáinak mielőbbi megoldása.

Nemes feladatot jelent majd az idősek házának felépítése is. Jelmondatom nem változott!

Tetteink jövőbe nyúlnak,

segítsünk fejlődni Nyúlnak!"

Varga Zoltán
Varga Zoltan.jpg

1972-ben születtem Győrött. Matematika-fizika-informatika szakos tanár vagyok, a győri Baross Gábor KSZKI-ban tanítok.

Születésem óta Nyúlon élek. Itt jártam általános iskolába. A Révai Gimnázium matematika szakán érettségiztem, egyetemi éveimet Szegeden töltöttem, 1996-óta tanítok első munkahelyemen. Másoddiplomámat informatika tanár szakon Veszprémben szereztem. Nős vagyok, feleségem óvónő. Lányom négy éves, fiam két és fél éves, egy főiskolás nevelt lányom van.

Közéleti szerepvállalásom oka és egyben célja, hogy gyermekeim olyan községben nőhessenek fel, illetve a falu polgárai olyan községben élhessenek, ahol sikerül megteremteni egy élhetőbb, biztonságosabb, modernebb környezetet fiataloknak, felnőtteknek, időseknek, pihenőknek, dolgozóknak és közlekedőknek.

A jövőbeli faluvezetés, a választópolgárok és családtagjaik számíthatnak minden olyan ügyben a támogatásomra és munkámra, amely Nyúl fejlődését szolgálja!

A mindennapok életminőségében kell érezhető és tartós javulást elérni a lehetőségek maximális kihasználásával sorsunk jobbítása érdekében!

 


2008. máj. 30. péntek, 13:20

A módszer bevezetése a 2006/2007-es tanévben

Az Aranykapu Óvoda céljai, az óvó-védő,- szociális,-nevelő,-differenciált személyiség fejlesztő, képességfejlesztő funkcióinak ellátása, a nevelőpartnereink, a helyi igények figyelembevételével. Óvodai Nevelési Programunk a Kompetencia Alapú Neveléssel lehetővé teszi, hogy a gyermekeket sokirányúan fejlesszük, alkalmassá tegyük őket az új feladatok megoldására, a változó körülményekhez való alkalmazkodásra, az elsajátított ismereteik alkalmazására.

A Kompetencia Alapú Program kidolgozóit az motiválta, hogy a fokozott ismeretátadással szemben egy, tapasztalatokon, gyakorlati tevékenységeken alapuló ismeretszerzési módot dolgozzanak ki. Az óvónőktől is szemléletváltást igényelt ez a projekt. Érdekes újdonság, hogy a tevékenységi körök az őselemek megismerésén alapulnak: Tűz-Víz-Föld-Levegő témakörökre osztják az évet, mely az eddig jól működő helyi programunkhoz szorosan kapcsolódik.

Mert a valódi tudás az, amit a gyermek maga fejt meg, és cselekvésen keresztül sajátítja el, az amelyet képes alkalmazni.

„Mondd el és elfelejtem,
tanítsd meg és emlékezem rá,
lehessek részese és megtanulom.”

A Kompetencia Alapú Program a képességfejlesztést helyezi a nevelés középpontjába: alkalmazni képes tudás, képességek, készségek megszerzése, mely megalapozza az egész életen át tartó tanulást. Kialakulnak: önállóság, belső kontroll, nyitottság, rugalmasság, kreativitás, tolerancia, együttműködés készség, kritikus gondolkodás, probléma megoldás személyiségjegyek.

Az élményekben gazdag, tevékeny ismeretszerzésről nyújtanak betekintést, a galériában látható óvodai életképek gyermekeinkről.

A módszer alkalmazásának tapasztalatai

Az óvodapedagógusok a számukra előírt tanfolyamot 120 órában sikeresen elvégezték, záró dolgozatot készítettek és tanúsítványt kaptak. Képzettséget kaptak az új program alkalmazására. A tanfolyamon hallottakat lelkesedéssel és felelősséggel alkalmazták a Katica és a Pillangó csoportban. A tiszta középsős korosztály és a vegyes korosztályú csoportnál is egyaránt eredményekről lehet beszámolni. Nagyban segítette a program alkalmazása az általunk kitűzött célt, a gyermekek szociókultúrájának fejlődését, melyet számtalan példa és a csoportban kialakult pozitív magatartásformák, az egymáshoz való ragaszkodás, érzelmi telítettség, barátságok, jókívánságok megléte, az agresszió, a dacosság megszűnése mutatja.

A fő irányelv a készség és képességfejlesztés, tevékenykedtetés tapasztalati tudásszerzés megalapozása.

Irányelvünk minden nevelési területen jelen van. Az irodalomban a gyermekek szívesen verselnek, mondókáznak, fantáziájuk fejlődésével maguk is találnak ki versszakokat.

Zenei területen megjelent a zenére festés, zenére mozgás, a gyermekek bátrabbak, felszabadultabbak lettek a zenehallgatások vagy a zenére mozgás során. Cél lehet, hogy a gyermekek maguk is zenéljenek, természetesen életkoruknak megfelelő ritmushangszeren.

A vizuális nevelést segítette a program által felkínált sokfajta technika alkalmazása.

A néphagyományra nagy hangsúlyt helyez a programunk növeli a hovatartozás, az összetartozás érzését, melyre egyre nagyobb szükség lenne. Céljaink közt van ennek megéreztetése, elindítása óvodás korban. Az óvodában úgy szervezzük az eseményeket, hogy minél inkább megtapasztalják a hagyomány lényegét, a gyakorlatban éljék át. Az eredmény látható, hisz a gyermekek az odaillő helyzetekben felelevenítik játékukban, vagy mesélnek róla. A mozgásos játékok repertoárja is színesedett a beépített programsegédlettel.

A külső világ megismerése sok megtapasztalás révén, gyermekeink nyitottabbá, érdeklődőbbé váltak, gazdagabb az érzelemviláguk, ragaszkodóbbak, szeretik egymást, sokkal kiegyensúlyozottabbak. Programunknak még sok kiaknázatlan része van. Feladatunk ezek felszínre hozása, tudatosabbá tétele.

Terveink közt szerepel a többi csoportokban is az alkalmazása, melyre adott az új módszerek iránt nyitott nevelőközösségünk. Tapasztalatunk: legtöbbször az újítás a rég elfelejtett dolgok felszínre kerülése.

Meg kell tudni újulni, a régi jót megőrizve magunkért, gyermekeinkért!

Nyúl, 2007-06-12

 

2008. június 08. vasárnap, 17:35

Nyilvántartási adatok

Cím: 9082. Nyúl, Madarász u. 27/A.
Elnök: Móricz Attiláné
Tel: 20/317-2367
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
">Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Adószáma: 18974627-1-08
Bankszámlaszáma: 592000213-11040213-00000000

A nyúli Gyermekeink Mosolyáért Egyesület 2003. június 12-én tartotta alakuló ülését, majd 2003. augusztus 22-én került bejegyzésre.


Tevékenységek ismertetése

 • A Nyúli Teleház megteremtése és működtetése, ennek keretein belül kedvezményes irodai szolgáltatások és számítógép-használat, valamint internetes elérés biztosítása, tanfolyamok szervezése,
 • Sportversenyek- és rendezvények szervezése, lebonyolítása,
 • Népzenei kultúra hagyományainak ápolása, digitalizálása,
 • Gyermekek táboroztatása, szabadidős tevékenységének szervezése,
 • Információs központ kialakítása, felkészítés az Európai Unióba történő belépésre, segítségnyújtás pályázatok megírásában és figyelésében,
 • Országos, regionális és helyi kulturális és egyéb csoportok összefogása, támogatása, eszközökkel történő ellátása, rendezvények szervezése és támogatása, határon túli kapcsolatok kialakítása,
 • Az információ-technológia alapjainak és újdonságainak terjesztése, megismertetése, újabb technológiák kidolgozása, illetve a meglévők továbbfejlesztése,
 • Segítségnyújtás Nyúl községben található műemlékek, emlékhelyek gondozásában, karbantartásában (kulturális örökség megóvása),
 • Sérült és fogyatékos gyermekek és felnőttek társadalomba történő beilleszkedésének, oktatásának, üdülésének, eszközbeszerzésének támogatása,
 • Hátrányos helyzetű munkanélküliek elhelyezkedésének segítése, támogatása,
 • Az esélyegyenlőség megteremtése az élet bármely területén,
 • Felnőttképzés megszervezése és lebonyolítása, felnőttoktatás
 • Pályakezdő fiatalok munkahelyi beilleszkedésének segítése,
 • Idős emberek, és az élethosszig tartó tanulás támogatása,
 • Kulturális értékek és hagyományok digitális adatrögzítése különböző technikai eszközökkel,
 • Információterjesztés elektronikus és papíralapú kiadványokkal,

E célokat közhasznú tevékenységként, e tevékenység kielégítését nyereség- és vagyonszerzési cél nélkül közhasznú egyesület formájában végzi.

2008. június 12. csütörtök, 09:44

Községi könyvtár

Elérhetőségek

Cím: Nyúl, Sport u. 1.
Nyitva tartás: hétfő: 14-18 óráig
csütörtök: 14-18 óráig
tel.: 96/364-046 (könyvtárvezető)

Könyvtár a számok tükrében

A könyvtár állománya: 11.000 kötet
ebből: gyermek szépirodalom: 4.500
ismeretterjesztő: 2.400

A beiratkozott olvasók száma
2006.-ban 394 fő.
Ebből gyermek: 176 fő.
Az állomány gyarapítására fordítható éves összeg: 500.000 Ft.


Könyvtárvezető: Bellovicsné Patai Terézia

1984-ben kerültem a könyvtárba, mint gyermekkönyvtáros, 1987-ben átvettem az egész könyvtár vezetését.

A Könyvtár

- A könyvtár átépítés miatt 1990-ben bezárt, állománya több mint 2 évre raktárba került. A helyére épült faluházból kiszorult, a Községháza emeletén kapott 2 helyiséget, gyermek- és felnőtt részleg számára. 6 évig működött itt, amikor a falu vezetői elhatározták kiköltöztetését. Oka, hogy az épület statikailag nem felelt meg a könyvek súlya által okozottterhelésnek. Ismét költözni kellett a régi iskola épületébe, ami tágas, világos volt, de csak egyetlen nagyobb helyiségből állt. Ezt kellett úgy berendezni, hogy felnőtt könyvtár, gyermekrészleg és olvasóterem is legyen egyben. A lehetőségekhez képest ezt igyekeztem megvalósítani. A jelenlegi problémát leginkább a helyhiány jelenti. Nem alkalmas rendezvények, író – olvasó ta- lálkozók helyben történő megtartására sem.

A napközi és a konyha elköltözésével, mellyel egy épületben működött a könyvtár is, költözni kényszerült. Annál is inkább, mert az épület műszaki állapota nem volt megfelelő. Jelenleg a Sport utcai óvoda épülete ad otthont a könyvtárnak. A sok hányattatás, könyvtárhoz nem méltó körülmények után végre a kor igényeinek megfelelő könyvtár kialakítására nyílt lehetőség.

 


Története

Az 1900-as évektől könyvtárról még nem, de olcsókörökről már beszélhetünk. Megalakítója Horváth György kistanító volt. A kör tagjai először az iskolában, később egy bérelt házban kaptak helyet. Könyvállományuk igen szegényes volt, ennek ellenére gyakran tartottak felolvasásokat. Legkedveltebbek voltak Jókai és Gárdonyi művei.

Az I. világháború kezdetén a kör felbomlott. A háború után sokáig nem működött semmiféle szervezet, a könyveket pedig beraktározták. Az 1932-ben épült kultúrházban kezdett el működni az Ifjúsági Kör, mely a felbomlott olvasókör könyvkészletét felújította. Ekkor már könyvtáros is volt, Oroszlány Miklós. A kör tagjai színelőadásokat is tartottak.

A háború ismét megszakította a kulturális életet. A könyvtár 1952-ben szerveződött 243 könyvvel és 12 olvasóval. 1959-ben a Községi Tanács épületében kap helyet. 1968-ban megépül az új Községi Könyvtár, mely modern, tágas 150 négyzetméter alapterületű. Külön felnőtt és gyermekkönyvtár áll az olvasók rendelkezésére.

Könyvtáros: Várady László helybéli pedagógus, 1976-tól 1986-ig pedig Bakonyi István, szintén pedagógus. Ezek az évek jelentették a nyúli könyvtár fénykorát. Köszönhette ezt modern épületének, a kor szellemének és a különféle olvasó és brigádmozgalmaknak. Nem jelentett akadályt neves írók meghívása sem, mert a Megyei Könyvtár finanszírozta, sőt szervezte is ezeket az író–olvasó találkozókat.


 

2013. február 28. csütörtök, 23:00

2013. M Á R C I U S I PROGRAMJAI

03. 01. 14.00 V E T É L K E D Ő
JÓKAI: A LŐCSEI FEHÉRASSZONY

Lépj kapcsolatba velünk

Hírlevélre való feliratkozás

Használati feltételek

Egyéb információk

Pályázati fejlesztések településünkön